Nemme tips til at reducere dit madspild

Danskernes indkøbsvaner har ændret sig. Hvor vi før handlede småt flere gange om ugen, ses det nu, at danskerne i højere grad handler stort ind og begrænser antallet af gange, de bevæger sig ned i supermarkedet. Dette er fornuftigt, i en tid hvor social distancering er i højsædet, men vi ved, at dette for nogle kan skabe udfordringer i form af pladsmangel hjemme i køleskabet 
En måltidskasse en rigtig god måde at undgå udfordringen med pladsmangel og samtidig bekæmpe madspild, idet den kun indeholder de mængder, du netop skal bruge. Du får altså kun ét løg, hvis det er det du skal bruge, og der er derfor ingen risici for, at du skal have en hel pose løg liggende på køkkenbordet uden at få dem brugt.  

For det andet slipper du for impulskøb ved bestilling af en måltidskasse. Du køber altså hverken for meget eller for lidt. Du får det, du skal bruge - lækre måltider forberedt af de bedste kokke og restauranter i København.  

Homeat samarbejder med en række forskellige restauranter i København, og der er derfor forskel på, hvilke råvarer du får med i din måltidskasse, alt efter hvor du bestiller fra. 

Det anbefales altid, at kasserne kommer på køl med det samme. Står du i den situation, at ikke alt kan være i køleskabet, er der råvarer, der med fordel kan opbevares på køkkenbordet.  

For at du på nemmeste vis kan pakke din måltidskasse ud, når du får den hjem, har vi samlet nogle gode råd til opbevaring og brug af forskellige råvarer. Disse kan selvfølgelig også bruges til dine almindelige indkøb.  

Udpakning og opbevaring af måltidskasser  

Hvordan du opbevarer din frugt og grønt, er ikke helt lige meget. Vi kender nok alle til det, at vores frugt og grønt bliver kedeligt og måske ender i skraldespanden. Det er madspild og dette er hverken godt for miljøet eller for vores pengepung. Opbevares fødevarerne korrekt, kan de holde sig langt længere tid, og samtidig afhjælper det eventuelle pladsproblemer i dit køleskab. Derudover forringes smagen hos nogle frugter og grønsager, hvis de opbevares for køligt. Nedenfor for du vores generelle råd for forskellige typer af grønt og anbefalinger til nogle af de specifikke råvarer, som du får med i de forskellige måltidskasser.  

Bladgrønt, salater, kål og krydderurter 

 • Opbevares bedst i køleskabet ved max 5°C.  
 • De holder sig længst og forbliver friske og sprøde i en lufttæt beholder, i køleskabets grønsagsskuffe eller i en plastpose.  
 • Er bladene blevet lidt slatne kan du nemt lægge dem i isvand et par minutter inden brug, så bliver de sprøde igen!  
 • Krydderurter kan med fordel også opbevares sammen med lidt vand i den lufttætte beholder 

Kartofler og rodfrugter 

 • Opbevares i køleskabet uindpakket. 
 • Pas dog på at dit køleskab ikke er for koldt da dette kan betyde at kartoflerne bliver søde.  
 • Rodfrugter kan holde sig op til flere uger på køl.  
 • Alternativ til køleskabet er et tørt, køligt og mørkt sted, som fx en kælder, en altan, et køligt bryggers eller en garage - i en tildækket kasse.  
 • På køkkenbordet kan de holde sig op til en uges tid hvis direkte sollys undgås.  

Frugter og tomater 

 • Opbevares i en skål på køkkenbordet - Undgå dog direkte sollys 
 • I køleskabet og ved kølig temperatur stoppes modningsprocessen og frugterne mister smag.  
 • Nogle frugter som æbler, citroner og tomater udskiller etylen som fremmer modningsprocessen. Adskil derfor disse fra andre frugter hvis de skal holde længere.
 • Umodne frugter kan med fordel ligges sammen med etylen udskillende frugter for at fremme modningen. Har du fx en umoden avokado kan denne hurtigt blive moden, hvis den ligges i en skål med tomater.   

Uden for køleskab  

 • Løg, græskar, og krydderurter i potte opbevares på køkkenbordet 
 • Hvidløg og ingefær kan opbevares ved stuetemperatur. De holder sig længere i køleskab, men da både hvidløg og ingefær i forvejen holder sig længe, kan disse sagtens ligge i en skål i køkkenet sammen med fx løg hvor de vil kunne bruges i optil 3-4 uger 
 • Begynder de at spirer kan du forsøge at plante dem og gro dine egne planter!  

Råvarerne og grønsagerne i måltidskasserne frHomeat er alle pakket i forskellige poser, bærer, bakker eller æsker. Så kan du nemt sortere og lægge det nødvendige på køl. 

Få det bedste ud af din måltidskasse 

En anden måde du selv nemt kan reducere dit madspild på, er ved at bruge så meget som muligt af de råvarer, du køber, eller får hjem med en måltidskasse. 

Ved bestilling af en måltidskasse har du altså allerede reduceret dit madspild, men vi vil gerne komme med endnu flere råd tilhvordan du får mest muligt ud af din måltidskasse og de råvarer du får med. Disse råd kan selvfølgelig også bruges på alle andre råvarer, som du bruger i din hverdag.  

Brug det hele  

Hos Homeat elsker vi friske råvarer! Restauranterne har sørget for at forbedre de bedste måltider til dig, så du kun skal stå for de sidste forberedelser. Og vi vil gerne hjælpe, så du får mest muligt ud af din måltidskasse og de råvarer du får med! 

Det er egentlig meget simpelt. Brug det hele. De fleste råvarer udnyttes ikke fuldt ud, og det er en skam. 
Grønsager som fx porrer og forårsløg er et nemt sted at starte, hvis man vil minimere madspild. Du kan nemlig sagtens bruge både top og bund. Toppen er lige så god som bunden, hvis ikke bedre. Ved at bruge hele grønsagen kan du nemt få flere smagsnuancer og variation i din madlavning. Det samme gælder stokken fra fx broccoli, som hurtigt kan skrælles og bruges på samme måde som buketterne.  

Krydderurter er endnu et eksempel på råvarer som sjældent udnyttes fuldt ud. Mange tror, at stilken ikke kan spises eller ikke smager godt, men dette er ikke tilfældet. Alt på krydderurten kan bruges! Stilken kan i mange tilfælde snittes og bruges præcis som du ville bruge bladene fx koriander, persille, og basilikum. Stilken på andre grovere krydderurter som timian og rosmarin kan med fordel bruges som smagsgivere i gryderetter eller på panden, hvor de inden servering kan tages fra igen. Har du stadig rester er krydderurter og stilke er det oplagt at tilsætte olie for at lave en hjemmelavet urteolie, som også kan bruges som smagsgiver til dressinger.  

Minimer - Bæredygtige måltidskasser  

Hvis du vil have endnu bedre samvittighed, kan du bestille en måltidskasse fra Minimer 
Minimer er din lokale salat- og spisebar på Vesterbro. Som de selv siger det, så er du med din første bid af gaflen, med til at sætte fokus på at mindske madspild, fremhæve økologi og dyrevelfærd – dét er, hvad vi kalder bæredygtig velsmag. 

Hos Minimer går de ikke på kompromis med kvaliteten af råvarer, men de mener, at mange grønsager som ellers smides ud på grund af kosmetiske skønhedsfejl, også fortjener at blive udnyttet bedst muligt. De fejler nemlig intet 

Hos Minimer laver de mad i øjenhøjde og til overkommelige priser, alt mens de kun bruger lokale og økologiske råvarer. De har sammensat en lækker Signaturkasse, som du nu kan nyde hjemme hos dig selv!  

Råvarerne i måltidskassen kan variere alt efter hvad landmanden og sæsonen har at byde på - det er nemlig en del af at minimere madspild. Har landmanden en overproduktion af kartofler, så er det det, du finder i måltidskasserne, er det sæson for gulerødder, så gælder det samme. Målet er at mad ikke skal gå til spilde, og at man skal udnytte de grønsagersom kan produceres herhjemme.  
Ved bestilling af en Signaturkasse fra Minimer får du altså en bæredygtig måltidskasse med massere velsmag, lækre retter og sæsonens bedste råvarer!